Hanya dengan mengingati Allah, Jiwa kan tenang

BERSIH 2.0 bukanlah permulaan. Sebelum ini, pada tahun 2007 seingat saya, kempen BERSIH pernah diadakan.Pada tahun ini, BERSIH dianjurkan sekali lagi dan pastinya ia bukanlah pengakhiran sekiranya tuntutan BERSIH ini tidak diambil perhatian oleh pihak kerajaan.

IMBASAN BERSIH 1.0

Kempen pada tahun 2007 yang bertujuan mengumpulkan seramai 100 ribu orang rakyat untuk berarak menghantar memorandum kepada YDP Agong disifatkan sangat berjaya walaupun melihatkan keganasan polis yang selayaknya menjadi samseng.

Mata sendiri menjadi saksi bagaimana polis telah menyembur air kimia ke Masjid Jamek, salah satu tempat bertolak peserta demo. Ingatkan, yahudi dan Zionis sahaja yang berani menyerang rumah ibadat…Rupanya orang Islam juga tanpa rasa berdosa menyerang jamek. Keluar sahaja daripada pintu jamek, tekak terasa perit. Kesan air kimia tersebut. Mujur ada bekalan garam, melegakan seketika perit itu.

Seterusnya, kami disekat daripada pelbagai penjuru. Akhirnya di depan SOGO kalau tidak salah saya, kami diserang dengantear gas yang ditembak dan dengan sengaja ditujukan kepada kami. Kuatnya kesan tear gas ini, yang terkena saki baki sahaja sudah boleh rebah kerana sesak nafas. Sayu melihat beberapa orang pak cik yang bersemangat mahukan perubahan dalam negara, rebah kerana sesak nafas.

Akhirnya, kumpulan yang bersama saya kira-kira 10 ribu orang berjaya juga sampai ke istana negara walaupun rakan-rakan daripada kumpulan lain sudah sampai awal daripada kami.

Wajah letih tetapi puas jelas kelihatan pada wajah masing-masing. Dalam pada itu, sudah tentu sakit hati kepada pihak polis masih menebal.

BERSIH 2.0

Saya tidak dapat mengikuti BERSIH 2.0 walaupun hati sememangnya mahu turut serta. Apakan daya, ketika itu saya masih di luar negara.

Apa yang dapat kita lihat, rupanya BERSIH 1.0 memberikan impak juga sebenarnya kepada kerajaan. Buktinya, BERSIH 2.0 disekat daripada segenap sudut. Pihak polis dan kerajaan menjadi seperti kartun. Tidak pernah terbayang di benak pemikiran sesiapa sahaja, memakai baju kuning merupakan satu kesalahan.

Polis dikerahkan menangkap sesiapa yang ada kaitan dengan BERSIH. Seolahnya Malaysia bersih daripada jenayah kerana polis begitu leka memberikan tumpuan kepada BERSIH 2.0 sedangkan banyak lagi kes jenayah yang belum diselesaikan. Ataupun, polis yang berlagak kuat di hadapan peserta demo yang tak bersenjata itu( ada senjata lepas tu ramai-ramai belasah seorang boleh la) lebih senang membanteras BERSIH kerana sedia maklum, BERSIH tidak ganas, tidak menggunakan senjata seperti kes jenayah lain. Takut mati juga rupanya polis ni.

Semua kenderaan disekat memasuki Kuala Lumpur. Sekatan jalan di merata tempat.Peniaga dilarang berniaga. Cakaplah, apa sahaja cara, semua digunakan mereka untuk menyekat perhimpunan ini berjaya. Rasanya, tindakan polis ini yang menyusahkan orang ramai dan bukannya BERSIH yang menyusahkan orang ramai.

Akhirnya, pada 9 Julai…Siapa sangka rakyat masih tidak takut untuk berhimpun walaupun sedia maklum, layanan istimewa polis sedia menanti. Entah daripada mana, semakin ramai rakyat yang berhimpun. Tahniah, ini merupakan kejayaan awal bagi rakyat!

KEGANASAN POLIS DAN SANDIWARA mereka

Pengamatan saya melalui gambar dan video, rasanya polis telah bertindak di luar kawalan. Seolahnya GILA MEROYAN. Tear gas ditembak dengan begitu banyak sedangkan untuk menyuraikan, jumlah yang sedikit sudah memadai kerana kesannya yang kuat. Setelah tear gas ditembak, polis meluru menyerang mereka yang tidak melawan. Zalim, zalim.itu sahaja perkataan yang mampu diucapkan. Tindakan mereka ini seolah memang  mahu membunuh.

Apa yang menariknya, keesokannay keluar cerita yang BERSIH tidak berjaya. Hanya 6 ribu orang yang hadir. Menafikan keganasan polis. Menafikan polis menyerang 2 buah hospital swasta. Sandiwara yang mereka cuba mainkan ini hanya menyebabkan diri mereka dilihat sebagai BADUT ANTARABANGSA.

Terlalu banyak saksi dan bukti gambar/video yang menyatakan sebaliknya. Alhamdulillah, capaian internet pada hari ini menyebabkan lebih ramai rakyat sudah mengenali BADUT ANTARABANGSA tersebut.

AMARAN dan AMARAH

BERSIH 2.0 adalah AMARAN awal rakyat kepada kerajaan yang sudah tidak sanggup ditekan sedangkan kroni hidup senang-lenang. Ia AMARAH rakyat yang sudah tidak sanggup dipimpin oleh mereka yang sering menyalahgunakan kuasa dan pecah amanah. Kagum melihat semua bersatu tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik semata-mata sayangkan negara.

Sekiranya AMARAN dan AMARAH ini tidak dibendung secara berhikmah, saya yakin kerajaan akan melihat TSUNAMI yang akan menenggelamkan mereka. Gelombang kesedaran akan terus membesar selagi perubahan tidak dilakukan.

PASCA BERSIH

Gelombang pasca bersih sudah rancak di sana sini. Begitu banyak halaman di FB yang diwujudkan. Antaranya  100,000 people request Najib resign. Dalam tempoh dua hari sahaja, jumlah yang like halaman ini mencecah 100 ribu orang. Rakyat mengata dan mengutuk kerajaan di sana sini. Harapnya api kebangkitan ini akan terus membesar dan membesar, membakar kerajaan UMNO-BN.

BANGKITLAH semua, Bangkitlah dari tidur yang lena. Sama-sama kita bermandi keringat hatta darah sekalipun untuk membebaskan Malaysia daripada penjajah era baru.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Gumpalan Label

%d bloggers like this: