Hanya dengan mengingati Allah, Jiwa kan tenang

aww, i tulen you!

I tulen la!

Pernah dengar dialog di atas? Dialog ini pernah menjadi ikutan semasa zaman dahulu selepas melihat filem lakonan Sallleh Yaacob dan Os(lupa nama filem) Dalam babak ini, ada seorang permpuan bersuara garau yang melontarkan dialog tersebut. Teringat bagaimana reaksi Salleh Yaacob apabila mendengar suara tersebut.

Dialog, babak dan situasi itu ‘menjadi’ dan ‘berhantu’ kerana pada zaman dahulu, bilangan pondan SEMALAYSIA tidaklah ramai tetapi sekarang, tubuh wanita yang bersuara lelaki ini sudah tidak pelik lagi pada pandangan mata masyarakat Malaysia.

MISS PONDAN

Pertandingan Ratu Pondan Malaysia yang diadakan di Pahang baru-baru ini menjadi petanda bahawa masyarakat Malaysia sudah terlalu jauh daripada ajaran Islam. Saya kira, pertandingan ini mendapat lampu hijau daripada pihak yang berwajib dan tidak dilakukan secara sorok-sorok bahkan dikatakan kos untuk menganjurkan majlis tersebut mencecah sehingga 25 juta Ringgit Malaysia. Alangkah bahagianya kami yang mengaji di Syria ini, yang tidak mendapat sebarang tajaan jika sejumlah wang yang sebesar itu diagihkan kepada kami.

Lebih teruk lagi,  seorang penyanyi wanita yang bertudung memberikan komen seolah-olah mengiktiraf golongan ini. Sekiranya dahulu, mereka yang berpakaian menyerupai wanita sahaja telah dipandang serong, tetapi hari ini…mereka yang telah melakukan pembedahan untuk mengubah anggota badan telah diiktiraf oleh masyarakat yang jahil.Mungkin inilah kesannya apabila pengajian agama dijadikan sebagai sampingan dan bukannya keutamaan.

SEDARLAH WAHAI PONDAN DAN YANG MENGIKTIRAF PONDAN

Mungkin tulisan ini tidak disukai oleh golongan pondan dan mungkin yang bukan pondan juga mempersoalkan mereka yang mengata golongan ini.

Ingatlah akan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

Allah melaknat orang lelaki yang menyerupai perempuan dan orang perempuan yang menyerupai lelaki

Hadith yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas ini telah menyatakan sikap dan juga hukum bagi mereka yang menyerupai lelaki. Orang Islam wajib berpegang kepada hukum yang telah dinyatakan di dalam hadith ini. Oleh itu, haram bagi orang Islam mengubah jantinanya walau dengan apa cara sekalipun dan berdosa besar mereka yang mengiktiraf golongan ini.

Hadith daripada Sa’id al-Khudri RA yang bermaksud:

Sesiapa yang melihat kemungkaran di kalangan kamu maka hendaklah mengubah dan mencegah kemungkaran itu dengan tangannya, jika tidak mampu dengan lisannya dan jika tidak mampu dengan hatinya. Itulah selemah-lemah iman.

Di dalam kitab al-Wafi, syarah Matan ‘Arba’in Imam Nawawi telah menyatakan bahawa  membenci dan mengingkari maksiat dengan hati itu adalah kewajipan setiap Muslim. Jika seorang Muslim tidak rasa sebegitu di dalam hatinya ketika melihat kemungkaran, itu adalah tanda rosaknya dan telah hilangnya iman di dalam hati seseorang.

Mereka yang redha dengan kemungkaran pula telah melakukan dosa yang besar kerana dengan redhanya seseorang itu terhadap sesuatu kemungkaran menyebabkan si pelaku tidak merasa malu dengan maksiat yang dilakukan sehingga menyebabkan pula masyarakat tidak malu dengan maksiat yang dilakukan.

Oleh itu, marilah kita tanya kembali hati kita. Adakah kita tidak merasa apa-apa sedangkan maksiat berleluasa di negara kita? Pohonlah kepada Allah agar memberikan nur dan hidayah kepada mereka dan kepada kita.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Gumpalan Label

%d bloggers like this: